Studiereserapport från Vietnam , 2015

Hämta rapporten som PDF

Här kan du ta del av en fyllig rapport från studieresan till Vietnam. Det är mycket information varför det kan vara enklare att hämta rapporten som en PDF (med bilder) och eventuellt skriva ut.

Vietnam Studieresa, avresedagen

Vi är ett glatt gäng som möte upp på Stockholms Centralstation. Där det är perfekt ordnat och vi får en bra genomgång av Magnus som representerar Arlanda Express och deras arbete med hur viktig det är för dem att hålla tider samt att gratis wifi på tåget är väldigt uppskattat speciellt av affärsresenärer som gärna kopplar upp sig och kan kolla mail och dylikt.. Arlanda Express sponsrar vår resa ut till Arlanda.. tackar så mycket för det.

Vi tar oss till Clarion på Arlanda för att få oss en titt på hotellet. Måste säga för en flygplansnörd så är deras restaurang helt fantastiskt med utsikt över hela flygplatsen. Det är ordnat med ett konferensrum där vi träffar en representant för Arlanda VIP-service som berättar om sina tjänster, därefter får vi presenterat för oss allt spännande vi kommer att uppleva på resan.

På Arlandas terminal 5 blir vi grupp-incheckade hela vägen till Hanoi skönt slipper jag försöka hålla rätt på allt bagage och kan bara njuta av resan.. Flyget till Moskva går i tid och vi i gruppen börjar försöka lära känna varandra lite på flyget mot Moskva. Måste säga att mina förutfattade meningar om Aeroflot som är med och håller i arrangemanget i denna resa får sig en törn.. ett helt vanligt flygplan till Moskva varken mer slitet än vilket annat flygplan som helst.. Inte den bilden jag hade i mitt huvud av Aeroflot.

Vid ankomst till Moskvas flygplats blir vi mötta vid gaten och får mycket bra service att ta oss igenom passkontroller osv för att ta oss in i terminalen vi skall flyga vidare ifrån mot vår destination Vietnam och Hanoi. Vi får en guidad tur av flygplatsen vilket jag uppskattar mycket. Ryssarna är på gång att tänka bredare och större i att ha mycket shopping och även börja tänka mer på familjer som reser med lekrum för barnen, Vi får oss även en snabb titt på deras business lounge. Efter detta så får vi ta oss runt själva och se oss runt. Möts upp på Fridays som för övrigt har 2st restauranger på flygplatsen.

Dags att gå ombord på planet mot Hanoi. Vi har blivit uppgraderade till Comfort Class. Nästan Business Class men inte de stolarna som går att fälla ner hela vägen till liggläge. men helt klart större utrymme fåtöljer mer eller mindre. Det som slår mig när vi går ombord är att flyget luktar nytt, som nybilslukt väldigt fräschet och fint, jag blir väldigt positivt överaskad. Johan på Aeroflot har ju pratat massor om deras forum på Facebook att de har Världens yngsta flygplansflotta och jag kan bara instämma.

Maten som serveras denna flygning är excellent och det enda andra flygbolag som kan mäta sig med denna mat är Turkish Airways,. jag är mycket positivt överaskad igen. Till maten serveras rött eller vitt vin.

Mina nya resekompisar börjar somna in en efter en, själv har jag alltid haft problem att sitta upp och sova så blir en lång natt där jag har sällskap av utbudet av underhållningen ombord. Filmer och TV-serier finns det i överflöd för att fördriva tiden.

Dag 1 – Ankomst Hanoi

Trötta men fulla av förväntan landade vi i Hanoi tidigt onsdag morgon och blev väl mottagna av Viet-Y med Amadeo i spetsen och Dong, vår guide för de närmsta dagarna. Efter en smidig passkontroll klev vi så på vår buss och lämnade övrig personal att ta hand om vårt bagage.

Väl på bussen fick vi en försmak av hur trafiken är i en Vietnamesisk storstad, ett myller av liv och rörelse. I mina ögon syntes det som ett slags organiserat kaos där hundratusentals mopeder kör i maklig takt bland bussar, bilar och lastbilar inom en handlängds avstånd.

Första stoppet för dagen blev vid Ngocson Temple, ett taoistiskt tempel dit många kommer för att tillbe. Där fick vi en kort förklaring om hur ying och yang fungerar i dessa människors liv och hur viktigt det är att ha balans mellan alla element för att kunna leva ett bra liv i harmoni.

Resan fortsatte sedan till Hochiminh Mausoleum där man uppfört ett monument av sin ledare och hans kvarlevor. Själv hade han velat bli kremerad, men nu ligger han alltså där sedan 1975. Vid sidan av monumentet finns ett palats där Hochiminh arbetade och även ett litet hus han lät bygga vid en sjö där han sedan bodde privat. Även här använde de sig av ying och yang när det byggdes, dvs framsidan skulle vara mot sjön och baksidan mot bergen.

Sedan var det äntligen ankomst till det vackra fransk- kolonial inspirerade hotellet Sofitel Legend Metropole mitt i Hanoi där en härlig buffélunch var framdukad till oss. Medan vi åt sköttes incheckning och transport av våra väskor till rummen av personalen utan att vi behövde lyfta ett finger. Det kan man kalla service…

Tacksamt nog fick vi några timmar på oss att vila och göra oss hemmastadda på hotellet samt att ta en välbehövlig dusch. Där var fantastiskt fina rum i gammaldags stil men ändå i modern tappning. Jag hade lätt kunnat stanna där några dagar i följd och fått njuta av atmosfären och kanske ta ett dopp i den fina poolen som låg nedsänkt i den charmiga innergården på hotellet.

Med förnyad styrka och iver att få uppleva Hanoi klev vi på bussen igen som tog oss till Temple of Literature, ett konfucianistiskt tempel uppfört 1070. Dagen till ära var det ”lärarnas dag” och templet var därför fullt av skolungdomar i templet som verkligen livade upp templet för dagen. Killarna var uppklädda i kostym och de söta tjejerna i en färggrann traditionell klädsel Ao Dai, en långklänning med slitsar i sidorna. Leende och vänliga ställde de gärna upp på att bli fotograferade med oss framför templet.

Här fanns även Vietnams första universitet som är äldre än många andra kända universitet i världen. Templet är uppdelat i fem delar och spänner över 54000kvm och är mycket vackert både vad gäller byggnader och trädgårdar.

Vi hann även med ett kort besök på Museum of fine Art där man man ställer ut målningar och skulpturer av kända Vietnamesiska konstnärer målade i olika stil från många olika historiska perioder.

Sedan fick vi en stund på egen hand att strosa runt innan det var dags för Water Puppet Show, en gammal tradition med levande musik och med dockor som dansar på vattnet. Det var en ovanlig show som ville skildra livet på risfälten med sådd och skörd, fiske och ankjakt. Dock hade nog merparten av oss behövt tändstickor för att kunna hålla uppe ögonlocken under hela showen…

Utanför väntade sedan 14 rickshaws redo att ta oss på sightseeing in i det myllrande nattlivet. Vi fick se små gator med butiker och känna lukten av Vietnamesisk mat från gränderna… Till sist var vi så framme vid en av Hanois bästa restauranger Wild Lotus Resaturant. Här fick vi smaka flera olika rätter med inhemska specialiteter i en mysig miljö.

Mätta och trötta återvände vi till hotellet där tofflorna och morgonrocken väntade på oss. Sällan har det varit så skönt att få lägga sig ner på kudden och låta sig svepas med i sömnen, efter en så härlig och upplevelserik dag i Hanoi.

Torsdag 20 november.

Efter en fantastisk natts sömn på legendariska Sofitel Legend Metropol var det dags för en bussfärd på ca. 3 timmar som skulle ta oss österut till Ha Long Bay och vår aktivitet för dagen – segling.

Ha Long-bukten är sedan 1994 med på UNESCO’s världsarvslista och många kan känna igen vyerna från James Bond-filmen Tomorrow Never Dies från 1997 då området var en av filmens inspelningsplatser.

Väckning skedde 06.00 och väskan placerades utanför dörren 06.30. Vi avnjöt en fantastisk frukostbuffé med allt man kan tänka sig och lite till, och avresan skulle ske från hotellet 07.15. Skulle ske. Det blev en viss försening då någon (läs: Allan) efter Bosses påminnelse om passet kom på att han hade lämnat kvar sitt pass i kassaskåpet på rummet så han var tvungen att invänta att personalen skulle gå upp och hämta det. Efter en viss fördröjning kom han tillbaka till bussen igen, fick glada hejarop från resten av gänget, var vi äntligen påväg. Efter halva resan gjorde vi ett toalettstopp vid en butik som sålde allt från stora marmorstatyer till souvenirer. Här ryckte lite i shoppingnerven hos flera av oss så det blev både större och mindre inköp. Många hade kunnat strosa omkring i butiken i timmar till, men seglingen väntade oss.

Som så många gånger under resan i Vietnam så var Mr. Amadeo lite ”gubben i lådan” och dök upp både här och där och deltog i våra utflykter, aktiviteter och middagar. Så även här. Så när vi kom fram till Halong Bay och marinan och vi åkte passbåt till Mr. Amadeos otroligt vackra träskuta var han där och tog emot oss med ett varmt välkomnande. Nu var det fram med solkrämer för att förhindra att vi blekansikten inte skulle bli solsvedda framåt dagen, och hos någon var det sololja för att hjälpa solbrännan på traven. Tyvärr var inte vindarna med oss idag så det blev motorburet ut i det fascinerande landskapet.

Med oss på turen hade vi även Mr. Amadeos första båt, Cecilia. Det är en mindre båt, men lika vacker med detaljrik dekor och bambumast, och hon låg förtöjd utmed relingen under seglingen samt gjorde sina egna uppvisningsturer vid tillfälle. Båten är döpt efter Amadeos dotter Cecilia.

Ha Long-bukten är ett vattenområde på ungefär 1 500 km² med runt 2.000 monumentaliska kalkstensöar, var och en med en kompakt vegetation på toppen, som reser sig spektakulärt från havet.

När vi efter ca. 2 timmar kom fram till Toi & Sang Cave stannade vi till och fick en bas för ett par timmar. Här åkte vi en liten tur med passbåten genom en grotta i berget där det sades finnas både fladdermöss och apor. Dessvärre såg vi inga utav dem, men vår guide Dong såg flertalet. Konstigt… Tillbaka på båten dukades det upp till fest och vi blev serverade en fantastisk 7-rätters middag med bl.a. krabba, räkor, ostron. Halvvägs igenom tabberaset gick vi chans till ett dopp i det 23-gradiga blå, och det nappade de flesta på. En av de som stannade kvar på relingen var Allan. Han fortsatte sin måltid och gjorde ren tallrik av det som fanns kvar. Här myntades begreppet ”Göra en Allan” som anammades även på Mekong Delta-turen senare under resan, då matskräp (skal från maten mm) kastades i vattnet för att fortsätta sitt naturliga kretslopp…

Efter lunchen tuffade vi vidare till Cua Van Fishing Village, som är den största av fyra flytande fiskebyar i Halong Bay-bukten. Cua Van ligger i ett otroligt vackert landskap med kalkstensberg som kuliss, och tillsammans med båttaken som var målade i olika färger lämnade det efter sig en romantisk känsla då färgerna speglade sig vackert på den blanka vattenytan.

Det blev nattsvart väldigt fort, så det kändes väldigt ofattbart att kaptenen såg vart vi skulle och vart vi skulle köra utan sjökort, men vi kom fram och fick här ett mottagande i form av immigrations som skulle kolla så att allt stod rätt till. Vi ankrade inte i samma marina som seglingsturen utgick från, utan nu anlände vi istället till den nya marinan. Området är i dagsläget under konstruktion och kan liknas en stor byggarbetsplats, men man kunde se potentialen så det kommer att bli kanon när det är klart.

Den härliga känslan som nog de flesta hade fått innanför västen ombord på båten tog vi upp, och efter incheckningen på det urtjusiga och sprillans nya Paradise Suite Halong Hotel fortsatte vi med en fördrink hos Johan. Hotellet har idag 74 rum i två separata byggnader, men det ska utökas och bli 252 rum samt en konferensavdelning när allt är klart i november 2015.

Kvällsmaten inmundigades på hotellets restaurang som låg tvärs över gatan, och där var det återigen en fantastisk middag i form av många små japanska rätter och utsökt vin.