Reserapport Hong Kong och Macau, 2015

Hämta denna rapport som PDF

Torsdagen 3 december 2015
En resa som 9 damer och 2 herrar i varierande åldrar deltog från olika delar av landet och från Danmark och alla hade olika bakgrund och sysselsättningar inom resebranschen. Denna resa började faktiskt direkt med arbete när vi samlades vid Arlanda Express station på T-centralen och fick en dos av information från personalen om detta snabba och miljövänliga sätt att ta sig från Stockholms City till flygplatsen på 20 minuter blott. Inte behöver de minuterna gå till spillo då det finns möjlighet att arbeta ombord i mittenvagnen.

På Arlanda inspekterade vi Skandinaviens närmaste mötesplats Clarion Arlanda Airport Hotell. Det var nyttigt att få komma dit då, trots att man ofta är på Arlanda, har det aldrig funnits tid att gå och bekanta sig med hotellet då man alltid är på språng och ute i sista minuten på väg ur landet eller på väg hem. Hotellet hade magnifik utsikt mot start- och landningsbanorna och en kikare ingår som standard-utrustning på rummet.

Bra att kunna berätta för kunderna att man kan gå och fika gratis på hotellets lobby om man har några timmar att döda mellan flygen eller om man känner för att utnyttja väntetiden till något nyttigt så kan man köpa en badbiljett för några tior och gå till hotellets gym och poolanläggning. Man behöver alltså inte bo på hotellet för att kunna göra detta.

Johan, Aeroflots representant höll ett kort föredrag om flygbolaget och vad de kunde erbjuda sina resenärer och åtminstone för dessa resenärer erbjöds det businessklass redan från Stockholm till Moskva där vi skulle byta plan på vår väg till Asien. God mat och bra sittkomfort och trevlig och uppmärksam personal noterades direkt och den relativt korta flygsträckan kändes ännu kortare.

Framme på flygplatsen i Moskva inspekterades Kapsylhotellet på själva utrikesterminalen, visserligen bara via receptionens tv-skärmar då hotellet var för tillfället fullbokat. Där kan man hyra in sig per timme om transfertiden mellan flygen är lång. Speciellt bekvämt om man reser med barn att kunna vila upp sig i en lugn vrå.

Själva flygplatsen är väldigt fräsch och avstånden känns inte så långa och det fanns stort utbud av affärer och restauranger. Resan kunde fortsätta med ny kraft efter en välbehövlig boost av varm ingefäratörnbärsgott-och-nyttigt-tedryck mot Hong Kong och även denna sträcka i businessklass. Bra – då är vi alla utvilade när vi når destinationen för programmet skulle ju börja direkt, vilket det också gjorde. Som kuriositet kan nämnas att menun på flyget angav också antalet kalorier och fördelningen på dem mellan protein, fett och kolhydrater. Mycket bra, min middag blev därför en ytterst nedbantad variant (för att ge plats åt alla läckerheter Hong Kong och Macau skulle säkerligen bjuda på de kommande dagarna).

Fredag 4 december 2015
Första besöket för undertecknad i HK skedde i februari 1997, bara några månader innan staden skulle bli SAR, särskild administrativ region i södra Kina efter att ha varit i brittisk besittning från 1841. Det kändes att staden hade växt något och ändringar hade skett bl a när det gällde trafiken då tunnlar byggts som komplement till färjorna för att underlätta trafiken mellan öarna och den nya flygplatsen, som vid första besöket bara var halvfärdigt, och som hade nu färdigställts och invånarna hade fyllt lägenheterna för 20.000 personer på den konstgjorda ö som flygplatsen byggts på.

Vi möttes på flygplatsen av China Travel Service Ltd och deras gulliga guide Helene. Efter det nästan obligatoriska besöket till Viktoria Peak för att beundra utsikten tog vi båten till Jumbo Kingdom där vi åt lunch och avnjöt litervis med kinesiskt te och kanhända en och annan kinesisk öl. Restaurangens konsumtion av chilisås ökade markant efter vår ankomst då den var så god, eller, kan också ha varit att maten inte var kryddat nog och behövde hottas upp lite. Summa summarum blev att maten faktiskt var helt okej på denna, typ, världens största flytande restaurang. Vi fortsatte med vår sightseeing lyssnandes på vår guides berättelser om öarna och historia och hennes sätt att repetera sin information gjorde att enligt följdfrågor från en del deltagare att bedöma fastnade något av informationen i våra jetlaggade hjärnor.

Det blev incheckning på Park Lane Pullman Hotel som för undertecknad var mycket trevligt att få se då vi har haft flera resenärer som berömt hotellet och jag måste säga att jag förstår att de har varit nöjda. Moderniseringen av rummen pågick fortfarande och bl a receptionen och lobby-området var redan klara och andades Pullman-stil. Vår klubbvåning hade ännu inte nåtts av förnyelsen, men var mycket trivsam och vi satte ner oss i klubbrummet hela gänget och diskuterade dagens händelser och även fortsatte att bekanta oss med varandra. Lite lätt kvällsmat och sedan en liten runda utomhus i kvällsvimlet fick avrunda undertecknads kväll vid ganska så human tidpunkt för insomnandet för att orka med morgondagen.

Hong Kong Orchid Tree, bauhinia x blakeana hittar man överallt och den finns i stiliserad version avbildad på flaggan och mynten. Trots att själva blomman har en rödviolett färg avbildas den som vit på flaggan. Bladen, som har en säregen form med klyfta på udden av bladet, sägs symbolisera visdom och många använder dem som bokmärke för att bringa lycka till sina studier.

Det är ont om mark på Hongkong-öarna så husen är både höga och smala för att ge husrum åt alla 7 milj invånare. Myndigheterna vill heller inte bygga på branta bergspartier då det är både kostsamt och svårt att få till infrastrukturen på tillfredsställande sätt. Tänkte på varför husen ofta såg lite schabbiga ut i färgen, men kanske det subtropiska klimatet med tidvis ganska mycket regn kombinerat med stadens avgaser och själva höjden på huset gör att det inte är så lätt att hålla efter den yttre skönheten på husfasaderna.

Lördagen 5 december 2015
Efter en trevlig frukost gav vi oss ut på stan och började med inspektion av olika hotell. Noteringar undertecknad gjorde under inspektioner i telefonens anteckningblock:

YMCA Salisbury: Namnet Salisbury kunde användas om man inte ville ”skrämma” bort potentiella gäster som inte var så förtjusta i den religiösa tonen av YMCA. Många av gästerna var barnfamiljer och hotellet har familjesviter.

Gateway Marco Polo och Prince: Båda ligger nära hamnen där färjan till Macau avgår. Det fanns både pool och gym på hotellet.

På rummet hade man en Handy Phone att ta med sig när man ska utforska staden. Den innehöll google maps och information om sevärdheter och restauranger och dessutom ku nde man ringa från den och vissa länder kunde man t o m ringa gratis, inte Sverige dock. Den här telefonen fanns på flera hotell märkte vi.

Ett shopping centrum finns aldrig långt borta från ett hotell och ibland har de kontakt med varandra via trappor eller gångar så du behöver egentligen aldrig gå ut ens om du inte vill, det finns nog att göra ändå. Även trapporna går att använda som reklamplats, märkte vi, och bussarna hade reklam på taken för att nå boenden i höghusen. Allt i Hong Kong tas väl vara på, även möjliga reklamytor.

Dagen fortsatte med besök på marknader på egen hand, bl a en jade marknad. Lunchen serverades på en stor kinesisk restaurang och rätterna vällde in en efter en. De flesta hade ätit sig mätt på den första redan, men något litet kunde man få i sig från nästan alla fat. Och så tömdes det ett stort antal såsskålar fulla med chilisås för smakens skull… Min arma människa som glömde bort min burk med rouille-krydda som jag annars alltid kånkar med i min ryggsäck!

Eaton Hotel erbjuder fri tai chi klass. De hade en dekorativ vägg i lobbyn som består av 3000 plantor. Mycket vackert! Hotellet erbjöd också handy phone med 5 fria länder att ringa till. Rummen hade inga gardiner utan gliddörrar som kunde dras för fönstren. Mycket bra ur allergisynpunkt. De hade också vad de kallade för smart room med separat toalett och dusch. Ytan var inte så stor, men ändå gav rummet ett luftigt och fräscht intryck.

På kvällen var det var dags att åka till Viktoria Harbour och äta middag på Bauhinia Cruise-båten och njuta av en laser-show som varje kväll kl 20:00 startar och involverar både himlen och husfasaderna i viken till alla turisters glädje. Denna kväll var det låga moln och lite disigt så effekten blev inte lika stor som den kunnat, men vi var lika glada för det. Man kunde ladda ner en gratis telefon-app där musiken hördes. Mycket mat och en del vin och Tsingtao öl gick åt och en av fam trip deltagarna hade födelsedag och gratulerades med sång av oss övriga och även av en sång från scenen. Det var några hugade som senare gick till dansgolvet och tog några uppfriskande danssteg som kunde beskådas av oss andra från bordet via tv-skärmar på väggarna. Rolig underhållning!

Söndag 6 december 2015
Efter frukosten bar det av till Piren där vi tog Turbojet till Macaus hamn. Inte visste man att stora väskor kostar extra på färjan så guiden Helene fick låna flera av oss 25 HKD per väska då kort togs ej emot i hamnen. Hade man vetat det så hade man ju kunnat ta ut lite kontanter så det får man hålla i minnet att tala om för kommande resenärer. Kontanter är bra att ha även i Hong Kong. Under den 1,5 tim långa resan till Macau var det flera som passade på att ta sig en tupplur.

Vi mötte vår guide som tog oss till sevärdheter som ön hade att bjuda på bl a A Ma Tempel och Macau Tower och så klart Ruins of St Paul och Portuguese House Museum som för övrigt verkade vara en fin och populär kuliss för bröllopsfotografering.

Macau är ju också SAR och administrerades av Portugal sedan mitten på 1550-talet fram till slutet av 1999. Portugisisk stil fanns ännu synlig bl a i en del gatuskyltar som är gjorda av keramikplattor. Så det blev både historiska byggnader och ultramoderna sådana, statyer och tempel under samma sightseeing.

Och till slut hamnade vi ju givetvis på ett Casino… det går ju liksom inte att undvika det när man är på Macau. Undertecknad hade intention att spela (bort) några MOP eller vad det nu må vara för valuta man köpte marker för, men då jag inte förstod mig uttagsautomaten och mannen som försökte förklara för mig var lika dålig på engelska som jag på kinesiska, så fann jag det klokast att göra något annat med mina slantar.

Då vi nu befann oss på ett Casino som heter Venetian så passade jag på att gå och beundra detta enorma shoppingcenter och hotell, som det delvis också är, under samma tak som casinot. Det kändes som att man kom till Venedig: det sjöngs arior från Figaros bröllop från balkongerna och husen och gatubilden såg ut som man spatserade bland kanalerna i Venedig. Vid Stora torget stod en stor julgran fullt smyckat med Swarowski kristaller. Vackert var det och när man gick närmare så såg man hela grannlåten i detalj. Mycket värdefull gran, må jag säga.

Macau är känd för sina småkakor, cookies, tillverkade av Koi Kei bageriet. Många av kakorna är av portugisk typ och du finner hur många sorter som helst av dem i alla affärer. Den affären jag hamnade på kunde man dessutom provsmaka på alla sorter. Jag köpte verkligen inga grisar i säcken utan allt testade jag noggrant och så hade jag 4 kg kakor med mig i min väska att bära på till slut. Rekommenderas varmt då kakorna är mycket trevliga presenter att ge bort till katt- och blomvakten eller ta till arbetskamraterna till fikarasten.

Efter att ha installerat oss på rummet på Hotel Rio i Macau blev det portugisisk middag och viner därtill. Min kväll fortsatte senare med en promenad i den något kyliga kvällsluften och ett och annat kakpaket åkte igen ned i väskan från kvartersbutikerna.

Måndag 7 december
En färjetur till Hong Kong skedde på förmiddagen. Vi tog oss runt till fots på Kowloon Districtet efter att ha lämnat våra väskor på Metro Park Hotel. Undertecknad tog med hotellets handy phone för att se om en tekniskt okunnig skulle klara av att hantera en sådan apparat. Vi passade på, när vi ännu var samlade, att äta en västerländsk lunch som omväxling. Sedan var det dags att gå och se vad Ladies’ Market hade att bjuda på. Handy phone var inte så tokigt att ha med sig faktiskt. Hittade tillbaka till hotellet trots att det ibland såg ut att kartan inte riktigt stämde överens med verkligheten. Hamnade på vägen på en massagesalong där priset på en grymt bra 50 min ryggmassage kostade ungefär 30% vad en motsvarande i Sverige skulle kosta. Tyvärr gick det inte riktigt att kommunicera med massörskan på grund av att hon inte pratade så mycket engelska, men hennes händer talade i stället och några år blev kvar på massagebänken och rörligheten i ryggen och nacken ökade efter allt sittande framför datorn. Upptäckte att det jag har haft som en ”kinesisk teori” om att ”om det funkar så spelar det ingen roll hur det ser ut” stämde till punkt och pricka på många ställen så ock på denna massagesalong. Möblerna tycktes tillhöra flera olika århundraden och stilriktningar och färgrikedomen var enorm. Man satt bra i barockstolen och låg bekvämt på den hemmasnickrade bänken och det gjorde inget att koppen och fatet inte tillhörde samma servis – det funkade ju!

Senare på eftermiddagen tog vi Star-färjan över tillbaka till Hong Kong Island och Park Lane Hotel där vi bjöds på en fantastiskt god middag och en inspektionstur som inte hanns med tidigare när vi bodde på hotellet.

Så klart blev vi lurade av taxichauffören på hemvägen, men det handlade om bara några tior. De andra körde samma sträcka för mindre summa då deras chaufför inte ville ta betalt en gång till för tunnelavgiften som redan ingick i priset. Sån’t händer. Som en sista ”frivillig” inspektion besökte vi The Peninsula Hotel och deras roof top bar. Vackert hotell och det ursprungliga Peninsula hotellet. De hade en maffig hiss som var klätt med panel i något rustikt material. Deras toalett var också ett kapitel för sig. Handfatet, som var som ett konstverk, går inte att beskriva, det får man gå och kolla på själv nästa gång vägen leder till Hong Kong!

Tisdag 8 december 2015
Nästa morgon blev det frukost i vanlig ordning innan det var dags att låsa väskan och bära den ner till den väntande bussen. Guiden Helene gav oss lite mera information om Hong Kong och hjälpte oss med att checka in. Vi blev omhändertagna av Aeroflots personal på flygplatsen och fick även tillgång till loungen på flygplatsen. Här började världen snurra för undertecknad i takt med att febern steg. Det blev till att vända åt vänster igen när vi äntrade planet till Moskva, likaså till Stockholm. Hela natten drömde jag om glittrande kristaller i julgranen på Macau…

Resumé:
Det måste ha kostat mycket tid i anspråk för den personen som för PATAs räkning sammanställt denna studieresa. Alla delarna kunde utföras i den ordning som tänkt på grund av lokala förhållanden och situationer, men allt flöt på och alla deltagarna och hotellen verkade nöjda. Mycket bra arrangerat!

Ett jättetack bör ges till Johan som fixade och donade så logistiken för flygtransportdelen fungerade så himla bra under hela resan. Det var mer än vad man hade väntat sig att få åka alla sektorer i businessklass, verkligen! Stort tack Aeroflot för det!

Arlanda Express är en bra produkt speciellt för en som alltid är i tidsnöd och ute i sista minuten. Det går verkligen fort och bekvämt att ta sig till och från flygplatsen!

Att Arlanda har ett så generöst hotell som Clarion Arlanda Airport som erbjuder möjlighet till förfriskningar och sysselsättning även för andra än sina gäster och alldeles gratis eller mot en mindre summa pengar, det är ju guld värt!

Flygplatsen i Moskva är mycket fin och allting känns nära och att det finns ett hotell som erbjuder logi timvis gör inte saken sämre. Personalen i luften och på marken är vänliga och har god tålamod och vilja att hjälpa.

Det kändes bra att bli omhändertagen av China Travel Service Ltd. De är kunniga och har stor vana av att ta hand om utländska turister.

Hotellen Park Lane och Metro Park Hotel i Hong Kong och Hotel Rio på Macau kommer att bli presenterade och rekommenderade för alla våra resenärer som bra hotellalternativ. Egen erfarenhet är guld värt i klienternas tycke när de bestämmer sig för hotell och det har man ju nu.

Det finns att göra för minst tre dagar i Hong Kong och en dag i Macau. Om man kombinerar detta med fastlandet Kina så har man fått ett fint 7-10 dagars paket att erbjuda kunder. Det är så undertecknad har tänkt sig det hela till att börja med.

Oh ja, dock fastnade Johan på bild också! Att bilden blev så suddig berodde på skrattattacker alla drabbades av under tiden vi försökte hitta entrén till Star-ferry terminalen och framförallt platsen där man kunde köpa biljetter till färjan. Skrattattackerna var det Johan som var orsaken till – eller kanske var det egentligen kineserna själva som var upphovet till det. Skratten handlade om det vi hörde och såg… fråga Johan så förklarar han – kanske. 😉