Rapport från studieresan till Franska Polynesien, 2015

Vill du hellre printa ut rapporten kan du hämta den här (PDF)

Dag 1

Vi flög till Paris via Los Angeles till papeetepå Tahiti. Vi möttes av 1 vacker dansande Tahiti kvinna o ch 2 män som spelade för oss en vacker musik. Vi åkte direkt till hotellet. Tahiti är huvudön i Franska Polynesien och huvudstaden heter Papeete. Tahiti ligger söder om ekvatorn och består av 5 ögrupper.

Hotell Manava suite resort tahiti, ett 3 stjärnigt Hotell /resort som ligger på den nordvästra delen av ön, i området Panaauia , ca 10 minuter från flygplatsen. Manava Tahiti ligger precis vid stranden. här finns gym,infinitipoolmed utsikt över lagunen. I Manea Spa erbjuds traditionella taurumi behandlingar för ansikte och kroppen. Vissa av rummen har utsikt mot lagunen,trädgård. Kategori dr,svit,studio. Rummen på Manava har luftkonditionering och traditionell polynesisk inredning. Alla rum har också en platt-TV med kabelkanaler och DVD-spelare. De flesta rum har ett pentry och utsikt över trädgården eller viken.
Läs mer om hotellet

Dag 2

Efter en god frukost så fick vi åka med bussen(transfer med Tahiti Nui Travel) till Hamnen, där färjan tog oss till Moorea. Den berömda ön Moorea ligger ca 30 minuters båtresa bort. Där väntade oss en fantafstisk 4 hjulsdriven Jeep tur. Vi började med att seden fina Paopaodalen med sina stora ananas plantager. Våra guider visade oss vad som odlas på ön-ananas bananer,grapefruktoch papaya, avocado.

I byn Papetoaikan man se den första kykan som byggdes i den Franska Polynesien,och det är det äldsta europeiska bygget som används i stilla havet . Turen avslutades med besök på Moorea Fruit Juce Factory.

På ön besökte vi några hotell.
Första stoppet var till Hilton Moorea Lagoon resort and spa. Ligger på den Norra delen av ön. Hilton är ett mycket trevligt hotell, som har både Water villas, beach villas och garden villas, inredningen kändes modern och fräsch. Rummen är från 62kvm. De har ett litet men mysigt SPA. Och en massa beach aktiviteter som windsurfing, dykning mm. Här åt vi en av många goda luncher i Tahiti. Hotellet kan verkligen rekommenderas. Läs mer om Hilton!

Sen åkte vi västerut och besökte Intercontinental Moorea resort and spa. De har också water villas, men de var bara halvt ute över vattnet, de innersta pålarna stod på land. Kanske inte det man vill ha om man åker till Tahiti. De hade även beach/garden villas. Inte lika fräscht och modernt som på Hilton. Även här finns det olika roliga vattensportaktiviteter att välja mellan.

Inom området så har de ett sköldpaddscenter, där de rehabiliterar skadade djur, och försöker få ut dem i det fria igen. Och i deras lilla delfinarie kan man simma och mata delfinerna. Självklart mot kostnad.

Dag 3

Tidig start idag med frukost kl. 06.00 på Hotel Moorea Pearl Resort & Spa, Moorea. Check-ut och 15 min transfer till piren där färjan avgick kl. 07.25 till Tahiti. 30 min restid med färja från Moorea till Tahiti. Vid hamnen blev vi upphämtade av DMC Tahiti Nui Travel och 10 min transfer till flygplatsen. Avresa med Air Tahiti VT452 kl. 09.50 till Bora Bora. Restiden från Tahiti till Bora Bora tog 40 min. Vi hade fri seating ombord och blev serverade ett glas ananas juice. Flygplanstyp ATR 72 med 68 säten.

Vi anlände till Bora Bora kl. 10.40. Flygplatsen ligger precis intill havet och en pir där hotellens transferbåtar tar passagerarna vidare till sina resorts. I ankomsthallen blev vi mottagna med blomsterkransar och lotsade till Le Meridien Bora Bora transferbåt. Restid 20 min.

Kl. 11.00 anlände vi till Le Meridien Bora Bora och blev mottagna av representanterna och en Polynes som blåste i en stor snäcka. Vi fick varsin blomsterkrans, handduk och en välkomstdrink.

Le Meridien Bora Bora är en 5 stjärnig resort och ligger på en ”motu”, d.v.s. en egen ö med utsikt över Bora Bora med det spektakulära berget Otemanu i bakgrunden. Platsen är en äkta paradis-ö.
Här finns 99 vackert inredda villor, de flesta på vattnet och med glasgolv för direktkontakt med de tropiska fiskarna. Önskar man bo på land väljer man en bungalow på stranden med ett eller två sovrum. Le Tipanie är en av de tre restaurangerna och har Bora Boras läckraste candle light dinner. Här kan ni uppleva snorkling, dykning, traditionell polynesisk segling i flatbottnad båt, simning med sköldpaddor, safari i bergen, vattenskotertur i huvudstaden Vaitape. Daglig båttransfer till huvudön Bora Bora är kostnadsfri och tar ca 5 min.

Visning av resorten samt Bora Bora Turtle Center. Under 10 år har Le Meridien Bora Bora investerat i ett unikt program som fokuserar på sköldpaddor samt forskning och utbildning av marin flora och fauna. Vi fick en guidad visning av en av världens bästa turtle healers, Mr Julien Manzano.
Julien berättade om programmet som innehåller hospis för skadade sköldpaddor, observatorium samt uppfödning av sköldpaddor och koraller som vartefter släpps ut i det fria. Efter visningen fick vi en trevlig lunch och därefter båttransfer vidare till St Regis Resort by Le Meridien.

Vi kliver på båten och åker ca 5 minuter innan vi blir trevligt mottagna med svala handdukar och vackra blommor vid en ren och fräsch, väldigt trevlig brygga på St Regis Resort. St Regis är enda resort på Bora Bora som har en brölloppsplanerare. Här kan brudparet i lugn och ro få hjälp med planeringen tillsammans med bröllopskoordinatorn som finns på plats. Här finns bland annat klänningar både för brud och tärnor designade av kända designers. Vigseln kan ske både på stranden med romantiska ljus, vid lagunen med det vackra berget i bakgrunden eller på andra plaster vid önskemål.
Resorten en stor sal där de håller gruppincheckningar för kundernas bekvämlighet.

I den stora restaurangen lagas maten en fransk kock som är känd i USA. Restaurangen på bryggan har ett franskt kök med inspiration från Asien. Resorten att använder så mycket lokala råvaror som möjligt. Under terrassen (som består delvis av glasgolv) finns det inhägnade hajar.

Hotellet erbjuder kostnadsfritt sina gäster lån av kajak, paddle board, trampbåt mm. Gästerna erbjuds färskfrukt och juice under dagen. Restaurangen vid poolen och stranden erbjuder enklare lunch som pizza och hamburgare, lokalmiddag. Stranden är trevlig och fin.

Anläggningen är ganska stor. Jag kände mig lätt förvirrad i början med alla så golfbilturer som vi åkte fram och tillbaka men vid sista rummet fick jag se kartan över anläggningen och det blev klarare. Hotellet är jättefint, fräsch, trevligt och lyxigt. Lätt att hitta en egen och privat plats runt hela resorten. Spaavdelningen är ren och fin men ganska ”stel”, vitt och mer vitt vilket inte ger så mycket ”BoraBora-känsla”

Vi lämnar St Regis för transfer till Pearl Beach hotel. Vi tar om med båt till ”fastlandet” där åker vi buss i ca 10minuter innan vi kommer fram till bryggan och båten som ska ta oss till Pearl Beach. Utsikten från bussen är ganska risig och det är inte intrycket som man vill få när man anländer till Bora Bora. Containrar, torkade palmblad och skräp överallt. Det visade sig sedan att man kan åka båt direkt till hotellet från flygplatsen och tack vare det slippa bussturen på ön. Båten som tar oss från ön till hotellet har en text men meningen ”world leading hotel”. Det kan man inte tro när man ser båten som är väldigt risig. Det är inte den båten som hotellet använder vilket också visade sig vara en positiv överraskning.

Vi blir trevligt mottagna, denna gång med blommor runt halsen och en frisk drink. Incheckningen blir lite rörig där rumsindelningen blivit omkastad. Efter en stund är allt löst och vi får tillgång till våra rum och avslutar dagen med fritid. Många väljer att för första gången på denna resa ta ett dopp i det fantastiska turkostblåa vattnet.

Turen med Moana Adventures tar oss ut i mitten av Bora Boras lagun där rockor och ofarliga revhajar trivs. Vi färdas i lagom takt i en motorbåt i outrigger-stil med utriggare på sidan genom det turkosa vattnet. Ombord finns drycker att svalka sig med för även om det fläktar så är det varmt – mycket varmt! Solen skiner från en klarblå himmel och lagunen skiftar i alla tänkbara nyanser av blått! Vår kapten, för dagen utsmyckad med krans på huvudet och stort snäckhalsband, tar upp sin ukulele och börjar spela och sjunga tahitiska sånger för oss.

Så stannar han båten och vi får snorkel och mask. Med litet högre puls än vanligt hoppar vi ner i vattnet en efter en. Rockorna svävar graciöst fram i vattnet framför oss, en del kommer väldigt nära och sveper förbi benen. Kaptenen har snabbt bytt om och traditionella tahitiska badbyxor är han nu i vattnet och klappar rockor till höger och vänster. Vi alla får möjlighet att klappa och bli fotade med en eller flera rockor. Revhajarna är något skyggare och håller sig på några meters avstånd vilket känns helt ok för de flesta av oss. Tycker man att det känns bättre att stanna kvar i båten så ser man även dessa fantastiska varelser bra därifrån eftersom vattnet är kristallklart!

Turen varar ca en halvdag och vi hinner stanna till på två ställen för att snorkla. Vid The Coral Garden finns flertalet olika koraller och små färgglada fiskar i alla möjliga former. Detta är en oförglömlig upplevelse som rekommenderas varmt till alla som besöker Bora Bora. Detta är ingen massturism utan med största respekt för lagunen och dess invånare under ytan.

Dag 4

Vaknar upp tidigt som alla andra dagar och tittar direkt ut för att se om solen har gått upp. Man vill ju inte missa soluppgången som syns från resortens alla overseas bungalow. På Intercontinental Le Moana Bora Bora så kan man se både solnedgången från resortens ena sida och soluppgången. Bora Bora Intercontinental har både overseas och beach bungalows. Små stränder men otroligt fint hotell. Personalen var supertrevlig, Speciellt Stephanie som har jobbat där i över 25 år.

Hotellet lever verkligen upp till sina stjärnor. De erbjuder även en härlig frukost. Utbudet är fantastiskt med både flingor, våfflor på spett och såklart alla exotiska frukter. Man kan tom få frukost utkörd till sin bungalow i en kanot. Superromantiskt!

Med pool, bar med trevlig happy hour, restaurang, butiker och stämningen så passar det här hotellet mer än bara honeymooners. Inget SPA men det fanns på systerhotellet Thalasso. Utcheckningen skedde smidigt med hämtning av bagage på en cykel. Väldigt trevligt då vår bungalow låg längst ut. En lång trevlig promenad men helst utan bagage.

Efter ett trevligt farväl av Stephanie så blev vi hämtade av Romantic Tour. En agent som erbjuder turer till fotolagunen och mer därtill. Vi hade redan snorklat med hajar och rockor och simmat i korallreven så vi fick en specaildesignad tur som de även erbjuder och skräddarsyr till kunderna.

Båten har säten två om två upp till 18-20 platser. Men man kan även hyra den privat. Vi åkte ut till en öde ö som heter Motu Haapiti. En paradisö som upptäcktes av en upptäcksfarare vid namn Paul Emil Victor och ägs idag av Teva hans son som är skulptör. Ön var till försäljning för 7 miljoner dollar förra året. Vet inte riktigt om den blev såld.

På ön blev vi serverade goda drinkar, en grillbuffé med sashimi sallad dränkt i färsk kokosnötmjölk. Färsskuren frukt och champagne. Vi serverades sittandes på bänkar med parasoll och fötterna rakt ner i vattnet. En coconutshow var ett trevligt inslag. En introduktion om kokosnötter, hur man öppnar de, hur man river ur färs kokos och till slut pressa ur saften direkt i mun. Vilken känsla! En polynesisk dans- och musik show av Nana och Taha och co var en perfekt avslutning på den här turen. Romantic Tour har flera båtar och kan grupper upp till 100 personer. Erbjuder mer än bara romantik. Cash is king på Bora Bora.

Efter turen var det dags för uppfräschning och siteinspection på Sofitel Marrara. Iron Man spelades just då på resorten och det hade börjat duggregna. Vi fick dessutom inga rum att fräscha upp oss på så det började lite sådär.

Det märktes att hotellrepresentanten blev stressad och turen blev väldigt avslagen. Hotellet är byggt efter en regissör som inspirerades av filmen The Hurricane och man är stolt över sitt hotell. Blev inte imponerad av detta fyrstjärninga hotell dock. De har shower med musik och det hördes väldigt mycket även från deras systerhotel Private Island. Inte riktigt vad man kanske vill ha om det är honeymooners. Eller?

Systerhotellet Private Island ligger på en egen ö. Zeninspirerat, handikapssvänligt men lämna klackarna hemma. Gångar och trappor är lagda av sten och det kan bli livsfarligt. Vi blev erbjudna uppfräschning och drinkar så nu blev vi gladare. Vi kände direkt att detta hotell var lite bättre än Marara men femstjärning? Personalen var trevliga vid ankomst men en aning förvirrade vilka vi var vid baren.

Bora Bora har många hotell och jag kommer nog inte rekomendera Sofitel till en början.

Efter hotellvisningarna så åkte vi ut direkt med deras flygplatstransferbåt till Bora Boras lilla flygplats. Det var här kärleken började och nu skulle vi lämna detta paradis. Incheckning och hamna i fel kö till flygplanet gjorde allt ännu mysigare. En timmes flygtur till Papete och snart skulle allt bara vara som en dröm.
På Papetes flygplats så går allting oerhört fort. Så smidigt och inga krångligheter.Bussen stod och väntade på oss och vår nästan halvtimmes långa tur till nästa hotell gjorde att vi undrade vart vi kommer hamna.

Tahiti Pearl Beach välkomnade oss med kaos i lobbyn med stora grupper, förmodligen kryssare.Vi gick ännu en gång den eviga långa vandringen till våra rum för att snabbt fräscha till oss inför middagen. Rummen var gigantiska! Ett sovrum med två queensängar och ett vardagsrum med en extra säng och en bäddsoffa. Stort badrum, en separat toalett och en stor stor balkong med havets direkt utanför. Hotellet var så stort och morgondagens reseberättlse kommer säkert berätta en del om det. Vi åt deras buffé helt utslagna och några av oss orkade inte ens säga godnatt.

Den här dagen och resan är verkligen once in a lifetime expericence och vi är så glada över att få ha upplevt så mycket av Tahiti och Bora Bora.

Dag 5

Det är 11 mil runt ön! På den Östra sidan har dem svårt att skydda sig från stormar. Vi fick en trevlig guide som berättade mycket om ön och första stoppet blev Parlamentet. Öarna är Franskt over sea country! Har full rösträtt. 1984 blev Tahiti nästan självständigt.

Många glada skratt under vår guides berättelser. Bla då kvinnorna som är väldigt vackra kom över en viss ålder och skaffat barn växte till sig och fick lite stegar på sin kvinnliga kropp. 180.000 turister kommer varje år till öarna. Vattenkorg=Papeete tog vatten i floden till drottningen. 60 procent av befolkningen är under 20 år.

Lunch med representanterna som bokat in vår PATA resa. Sedan fick vi möjlighet att shoppa på marknaden en timme. Vaniljstänger, blommor, olja smycken och fisk, pärlor m.m. Åkte sedan runt till Tahiti tini med stop i blomsterträdgård med vattenfall. Åkte till Tahiti tini och såg var den stora vågen kommer in i aug. Just nu var havet som en spegel. På väg tillbaka stannade vi till vid ett utomhus. Tempel. Maoa.

Checkade in på fina Le Meridian för 2h. Väldigt stressigt. Synd på detta fina ställe. Jättefint med wather bungalow och fin strand! Jättegod mat men mycket stress. Tog tid att checka in på flygplatsen för vissa av oss. Så bra att vara ute i god tid.

Flyg ekonomi 8h mellan Papeete-LAX. Transit i LAX! Gick på snabb kontroll dit man kan gå om man varit 2ggr i landet med samma pass! Kör allt själv i automat ! Super smidigt! Men går igenom fler säkerhetskontroller! Tar en timme ungefär!

12h. 5 h LAX-CDG. Flyg till Cph 2,5 h! 1h väntan! Tåg hem 2 h!! 30h totalt!! Men värt det!